Geçmişte yaşanan, kişiye acı veren, kişide hoş olmayan duygu ve düşünceleriyle yaşadığı bir anı mevcut. Bu anı yıllar önce yaşanmış olmasına rağmen kişi anı hatırladığında “ ben yeterince iyi değilim” algısında ve hoş olmayan duygular hala devam ediyor(üzüntü,korku,öfke gibi) Travmatik anı, hala bugün yaşanmış gibi kişinin hayatına etki ediyor. EMDR Terapisinde, kişi, (güvenli bir ortamda ve terapist eşliğiyle) yaşandığı zamana dönüyor. Eskisi kadar anı canlı değil ve anının getirdiği duygu ve düşünceler kişiyi eskisi kadar etkilemiyor. Kişi, o travmatik anıda yeterince iyi hissetmemiş. Bugün “yeterince iyi hissedebiliyor”. Yeterince iyiyim diyebiliyor. Travmatik anının bugüne olan duygusal etkisi çok rahatsız edici iken EMDR Terapisinden sonra duygusal rahatsızlık yoktur. Terapilerde genellikle, acı ve rahatsızlık veren duygular ve anılar zayıflamakta ve güçlerini kaybetmektedirler. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) ilaç ve hipnoz KULLANILMADAN yapılan bir psikoterapi uygulamasıdır. Terapist, danışanın gözlerini sağa ve sola hareket ettirerek (ki bu genelde terapistin parmağını danışanın gözleriyle takip etmek şeklinde olur), bu hareket danışanın beyninin her iki yarımküresini hafifçe uyarır ve bu şekilde danışanın kendisini rahatsız eden bellek ve duygulara yoğunlaşmasını sağlar.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Akut Stres Bozukluğu, Ölüm ve Yas, Stresle Baş Etme, Kaygı Bozukluğu, Panik Bozukluk, Öfke Sorunları, Depresyon, Sınav Kaygısı, Fobiler( kapalı alan, asansör, hayvan ile ilgili fobiler), Obsesif Kompulsif Bozukluk, Özgüven Eksikliği, Performans Kaygısı, Çocukluk Çağı Travmaları(Şiddet-İstismar-İhmal-Cinsel İstismar) Kaza, Doğal Afetler, Sosyal Olaylara Bağlı Travmalar
Çift yönlü uyarım ile, travmatik anıları yeniden işlenmesini ve travmatik Anının yaşama daha uygun bir şekilde kaydedilmesini sağlar. Aynı zamanda stres oluşturan uyaranlar karşısında bir duyarsızlaştırma ortaya çıkarır. 👁EMDR Terapisi ile Kişi, gelecekte daha iyi bir işlevsellik göstermesi için uygun tutum ve beceriler geliştirilir. 👁 EMDR terapisine başlayan, kendileri ve olaylarla ilişkili olumsuz görüşlere sahip anksiyete,panik atak,depresyon,TSSB hastaları, taciz mağdurları Terapiyi istikrarlı bir biçimde devam ettiklerinde terapiyi olumlu bir duygu, güven duygusu ve özdeğerle tamamlarlar. Bunun tersi gerçekleşmez. 👁 EMDR tedavileri sağlığa; işlevselliğe, olumlu duygular ve yüksek özsaygıya, güven duygusuna doğru hızlandırır. EMDR Terapisi İşlevsizliğe; uygunsuz kendini suçlama,kendinden nefret etme, anksiyete atakları, öfke kontrolsüzlüğüne doğru değil.