İlişki ve evlilik terapisi; bireysel psikoterapiden farklı olarak, aile/ilişki dinamiklerine ve bu dinamiklerin psikolojik iyilik hali üzerindeki etkilerine odaklanır.
Psikoterapist ve eşler arasında karşılıklı güven, şeffaflık ilişkisi sağlanır ve psikoterapist eşlere eşit mesafede yaklaşır. Koşulsuz olumlu kabul ile eşlerin
kendilerini güvenli bir ortamda, yargılanmış hissetmeden açması sağlanır. İlişki ve evlilik terapisinde, bireyler değil bireylerin davranışlarının aile sistemini
nasıl etkilediği incelenir. Dolayısıyla bir aile üyesini tanılamaktan çok o aile üyesinin diğer bireylerle olan ilişki tarzının aile üzerindeki yansıması ele alınır.
Gottman çift terapisi, bütünleyici bir terapidir. Çiftin duygularına odaklanırken aynı zamanda çiftler arasındaki çatışmalara, düşüncelere, ilişkinin geçmişine ve bireysel geçmişlere de odaklanır.
Dr. John Gottman’ın 1970’te başlayan ve bugüne kadar devam eden araştırmalarına dayanmaktadır.
Gottman yöntemiyle çift terapisi dört bölümden oluşur:
* İlişki Değerlendirme Süreci
* Terapi Süreci
* İzleme Süreci
* Sonlandırma Süreci
Terapist anlaşmazlıklara geçici çözüm bulmaz. Çatışma yönetme ve çiftin tekrar eden sorunları üzerinde diyalog kurmak için etkili müdahaleler belirlenir.
İlişki Değerlendirme envanteri ile çiftin ilişkisini inceler.
Süre, çiftin ihtiyaçlarına ve terapi hedeflerine bağlı değişiklik gösterir.
80-90 dakika sürer. Online olarak da gerçekleşmektedir.
Yaşam boyu gelişim çerçevesinden bakıldığında evlilikle birlikte insan hayatında süregelen pek çok gelişim evresi söz konusudur.
Evlilik öncesi hazırlık dönemi,
Yeni evli çift dönemi,
Küçük çocuklu aile dönemi,
Ergen çocuklu aile dönemi,
Orta yaş dönemi,
Çocukların evden ayrıldıkları dönem ve evlilikte yaşlılık dönemi,
Her bir evrenin gerektirdiği hazırlık ve sorumluluğun yanı sıra bu evreler arası geçiş aşamasında da çeşitli problemler ortaya çıkabilir.